DIY: Jak jsem poprvé pekla chleba!

Vlastně ani nevím, proč jsem se pečení chleba tak dlouho vyhýbala. Abych řekla pravdu, tak zrovna dvakrát ráda nepracuju s kynutým těstem. Pak jsem si říkala, že péct doma chleba bez pekárny bude hrozná fuška a až do teď jsem vlastně neochutnala ani takový, který by mi obzvláště chutnal. Pak jsem si dala domácí chleba od kamarádky Zuzky, která je mimo jiné i skvělá cukrářka a ten mě natolik nadchnul, že jsem jí hned musela poprosit o recept a ona souhlasila, abych se o něj podělila i s váma 🙂 Recept je jednoduchý a chleba je fakt výborný!

IMG_0582

Ingredience

  • 1 litr žitné mouky
  • 0,5 litru pšeničné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • 0,75 litru vlažné vody

Všchny ingredience smíchejte a vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě asi 8 hodin kynout. Jo, doba kynutí mě taky hodně překvapila, ale když si těsto zaděláte ráno, tak se odpoledne můžete pustit do pečení a k večeři budete mít skvělý a čerstvý chlebík 🙂

IMG_0569Chleba se peče v obyčejném hrnci s pokličkou. Předtím, než do hrnce dáte těsto, je důležité nechat hrnec pořádně nahřát, a to při teplotě 230 stupňů po dobu asi 20 minut. Pak hrnec vymažte tukem (já použila olivový olej) a dejte do něj těsto, které předtím ještě lehce propracujte. Chleba pečte další hodinu při teplotě 230 stupňů.

Při manipulaci s horkým hrncem buďte hooooodně opatrní!!!

Pokud se bojíte, že celý chleba nesníte, tak ho prostě rozkrájejte (po vychladnutí) na menší kousky a ty dejte do mrazáku. Chleba má i po rozmražení pořád super chuť! 🙂

 

Komentáře