Zamilujte si dýně aneb moje 3 oblíbené dýňové variace

Minulý týden začal podzim a s ním přichází moje oblíbené dýňové období 🙂 Dýně teď koupíte běžně v obchodech nebo si pro ně zajdete na farmářské trhy. Já mám asi nejraději dýně hokaido, protože mají krásně plnou chuť a navíc se nemusí loupat. Dýně je u nás teď na talíři skoro každý týden. Tady jsou moje 3 nejoblíbenější recepty

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Na přípravu dýňové polévky jsem tentokrát použila svého nového pomocníka MioMat. Polévka byla hotová za necelou půl hodinku a byla opravdu výborná. Pokud mě vyloženě netlačí čas, tak doporučuji dýni nakrájet na malé kousky a dát na chvíli péct do trouby na gril (bez oleje – ten do MioMatu nesmí).

 

Ingredience (na 4 porce):

  • 1 středně velká dýně
  • 1 menší cibule
  • koření Sbohem soli – Zeleninové od Sonnnentor
  • sůl, pepř, zázvor
  • kokosové mléko, příp. zakysaná smetana

Dýni pořádně omyjte (hokaido se nemusí loupat, ale když ji nemám z úplně prověřeného zdroje, tak raději loupu…), vydlabejte semínka a nakrájejte na malé kousky. Pokud chcete, aby polévka měla intenzivnější chuť, tak dejte nakrájené kousky cca. na 15 minut péct do trouby (tentokrát jsem nepřidávala olej, protože jsem polévku dělala v MioMatu a šlo to v pohodě i bez něj). Cibuli nakrájejte na malé kousky. Do MioMatu dejte cibuli, kousky opečené dýně, přisypte koření Sbohem soli (cca. 1 kávovou lžičku) a dolijte vodou po rysku. Hrnce uzavřete a zvolte program Mash/Soup. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem, zázvorem a zjemněte kokosovým mlékem, případně lžící zakysané smetany. Polévku můžete ještě vyšperkovat opečenými dýňovými semínky (koupíte běžně v krámě mezi oříšky) 🙂

Zelenina po Thajsku s rýžovými nudlemi

Další podzimní rychlovka, která je doslova nadupaná zeleninou. Navíc tady můžete dát průchod své fantazii a zeleninu podle chuti nebo stavu ledničky obměňovat 🙂 Pokud vynecháte maso, vyčarujete dokonalý veganský recept. Jídlo je bez lepku, vajec a je vhodné při ABKM 🙂

Ingredience (na 4 porce):

  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1 menší dýně hokaido (omytá, nakrájená na malé kousky)
  • 1 středně velká cuketa
  • 500 g zelených fazolek
  • 1 malá plechovka kokosového mléka
  • sůl, pepř, mletý zázvor
  • 1 balíček rýžových nudlí
  • 400 g kuřecího masa (doporučuji stehenní řízky – jsou šťavnatější)

V hlubší pánvi typu WOK rozpalte oheň a opačte na něm cibuli. Po chvíli přisypte nasekaný česnek. Pokud budete vařit s masem, tak teď je ten pravý čas přidat maso a opéct ho. Pak přidejte nakrájenou dýni, chvíli opékejte a trochu podlijte vodou a nechte asi 15 minut dusit, aby dýně trochu změkla. Pak přidejte nakrájenou cuketu a fazolky a společně duste ještě asi 1o minut. Nakonec přilijte kokosové mléko a dochuťte solí, pepřem a mletým zázvorem (pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat i trochu chilli). Ideální příloha jsou rýžové nudle 🙂

Dýňové rizoto

Ingredience (na 4 porce):

  •  1 středně velká cibule
  • máslo
  • 400 g rýže arborio
  • vývar/bílé víno/voda
  • 1 kg dýně hokaido
  • parmezán
  • gorgozola/niva premium
  • sůl, pepř
  • můžete přidat opečenou slaninu, kuřecí/krůtí maso

Nejprve si očistím dýni.  Pak vydloubu vnitřek a dýni nakrájím na menší kousky. Ty dám do pekáčku a zakápnu olivovým olejem a nakonec dám péct do trouby. Peču cca. 30 minut na 170 stupňů, ale dost záleží, na jek velké kousky jste si dýni nakrájeli. Dýně musí být prostě pěkně opečená, protože pak má mnohem výraznější chuť.

Mezitím si v hrnci (ideálně v nějakém s nepřilnavým povrchem) nechám na másle zesklovatět cibuli. Přisypu suchou rýži a lehce ji také opeču. Přidám opečenou dýni a krátce na to zaliju (ideálně) vývarem (pokud vaříte pro dospělé, tak část vývaru nahraďte suchým bílým vínem), ale často používám jen obyčejnou vodu. Do hrnce průběžně přidávejte vodu nebo vývar tak, aby se rýže rozvařila do ideální rizotové konzistence (opravdové rizoto – ne to, co si všichni pamatujeme ze školních jídelen, má patlavou a kašovitou konzistenci).  Po celou dobu rizoto pečlivě míchejte (trvá to cca. 20 minut).

Na závěr přidejte rozdrobenou gorgonzolu nebo alespoň premiovou nivu (tu obyčejnou do rizota moc ráda nedávám, protože je na můj vkus hodně slaná a chuťově není moc výrazná). Pokud rizoto chystám i pro Matýska, tak mu část odeberu a přidám do něj parmezán nebo třeba lučinu. Do dospělácké verze ale určitě přidejte nějaký výraznější sýr.  Nakonec rizoto dle chuti osolím a opeřím (solte opatrně -záleží na slanosti vývarů, sýrů…).

Pokud chcete rizoto udělat s masem, tak použijte na kousky nakrájené kuřecí nebo krůtí, které opečte spolu s cibulí hned na začátku. Naposledy jsem místo masa, samozřejmě jen pro dospělé, přidala na závěr navrch opečenou slaninu a bylo to taky moc dobrý!

 

 

 

Komentáře