Velikonoční pečení – beránek a nádivkové cuketové muffiny

Do Velikonoc zbývá už jen pár dnů, a tak možná přemýšlíte, co by na vašem svátečním stole nemělo chybět 🙂 U nás je to mazanec, beránek a nádivka. To je naše klasické velikonoční trio :-)

O dva recepty se s vámi tedy podělím 🙂 Nádivkové muffiny jsou úžasně vláčné díky cuketě a tvar muffinů je ideální do dětské ručky. A beránek? To je náš rodinný a osvědčený recept 🙂

Velikonoční nádivkové muffiny

Tento týden si dala nádivkový trénink a tentokrát jsem udělala trochu netradiční tvar – muffiny, které ideálně padnou do ruky při pobíhání na zahradě. A musím říct, zmizely mi doslova pod rukama.
Na cca. 20 kousků budete potřebovat:
– 300 g uvařeného uzeného masa
– 10 plátků toastového chleba – ideálně domácího
– 4 vejce – bílky a žloutky zvlášť
– 150 ml mléka
– 100 ml šlehačky
– 150 g změklého másla
– 2 menší cukety
– 1 malý pórek nakrájený na kolečka
– sůl, pepř, zelené bylinky, muškátový oříšek

Toastový chleba jsem si nakrájela na kostičky a zalila mlékem, smetanou, žloutky a rozpuštěným máslem. Nechala jsem nacucat a prsty jsem propracovala. Uzené maso jsem si uvařila ve vodě, nakrájela na malé kostičky a přidala k toastovému chlebu. Dále jsem si oloupala a nakrájela cukety (když jsou pěkné a bio, tak je neloupu) a přidala také do směsi. teď přijde na řadu koření – dávám sůl, pepř, Bílky jsem si vyšlehala do tuha a opatrně vmíchala.

Velikonoční beránek z třeného těsta

Loni jsem trochu experimentovala a zkoušela jsem tvarohového a šlehačkového beránka, ale musím říct, že letos jsem se zase vrátila k osvědčenému rodinnému receptu…Sice jsem mu trochu ulomila ucho a je krapet opečenější, ale chuťově byl skvělý :-)
Co budete potřebovat?
-150 g másla
– 100 g cukru
– vanilka
– špetka soli
– 4 vejce –  žloutky a bílky zvlášť
– 280 g hladké mouky
– 1/2 sáčku prášku do pečiva
– cca. 7 lžic mléka

Nejdříve utřete rozpuštěné máslo s cukrem, špetkou soli, žloutky a vanilkou. Postupně přimíchejte mouku, kypřící prášek a mléko. Těsto promíchejte, musí být hladké. Nakonec opatrně přimíchejte do tuha vyšlehané bílky a těsto už jen načechrejte.

Formu vymažte máslem a vysypte moučkovým cukrem. Beránka jsem pekla na 170- 180 stupňů asi 35 minut. Propečenost zkontrolujte zapíchnutím špejle (těsto se nesmí lepit).

 

Komentáře