Česká klasika třikrát jinak a zdravěji!

Taky máte doma poslední měsíc závodní jídelnu? 🙂 Každodenní vaření a k tomu tak, abyste se zavděčili i těm největším mlsounům. Poslední dobou docela ráda vařím českou klasiku, ale co mi na ní trochu vadí je to, že je v ní dost málo zeleniny, a tak se to snažím měnit.

Mám pro vás hned tři recepty na klasická česká jídla, do kterých jsem propašovala zeleninu, a to tak, že to nikdo nepoznal 🙂

Dýňový guláš

Co budete na dýňový guláš potřebovat?

– 1kg hovězího masa
– 3 velké cibule
– sádlo/olivový olej
– sladká paprika
– rajčatový protlak
– máslová dýně
– kmín, pepř, sůl
– majoránka
Na oleji/sádle orestujte cibuli a přidejte na kostky nakrájené maso. Přidejte kmín, sladkou papriku, osolte, opepřete a nechte zatáhnout. Moc dlouho maso neopékejte, ať vám paprika nezhořkne! Pak přidejte na kostičky oloupanou a pokrájenou dýni (jako nejchutnější se mi osvědčila máslová dýně). Nakonec podlijte vodou (ještě lépe hovězím vývarem) a duste do měkka a případně podlévejte. V papiňáku vám to bude trvat cca. hodinu. Dýně by měla být úplně rozvařená. Nakonec přidejte pár lžiček rajčatového protlaku, dochuťte majoránkou, případně dosolte a dopepřete.

Koprová omáčka z cukety 🥒

Těžko říct, jestli existuje kontroverznější jídlo, než je koprovka…🤔Lidi ji buď nenávidí, nebo milují😉 Já patřím do druhé skupiny 😊

A co budete potřebovat na cuketovou koprovku?

– cca. 700 g hovězího masa (používám zadní)
– máslo nebo olej
– 1 malá cibule
– 1 větší cuketa
– hovězí vývar (cca. 1 l)
– kopr
– ocet, cukr, sůl
– smetana (cca. 150 ml)
– 2 lžíce mouky

Nejprve jsem si uvařila hovězí maso v papiňáku, aby bylo pěkně měkké a rovnou jsem měla hotový i vývar (na 4 porce jsem měla asi 700 gramů masa). Na másle (nebo oleji) jsem zpěnila malou cibuli. Po chvíli jsem přidala 1 větší cuketu, kterou jsem nakrájela na malé kostičky. Vše jsem společně chvíli opékala, až byla cuketa alespoň trochu měkká (cuketa ani cibule nesmí zhnědnout!). Pak jsem dolila vývar – měla jsem ho cca. 1 litr a vše jsem společně vařila do úplného změknutí cukety (cca. 15 minut). Omáčku jsem rozmixovala dohladka tyčovým mixérem.

Teď přijde na řadu dochucování. To je u koprovky trochu náročnější a chce dost trpělivosti, protože musíte vybalancovat dokonalý poměr sladkosti-slanosti-kyselosti…🧐

Já s oblibou používám mražený kopr od Frosta (dá se koupit třeba na rohlík.cz, viděla jsem ho i v Tescu nebo má něco podobného občas i Lidl). Toho jsem použila asi 2-3 polévkové lžíce a pak jsem přidala ještě nakládaný kopr, který je naložený v octě a omáčku i příjemně dokyselí (na litr vývaru jsem dala asi půlku 240 g skleničky.

Nakonec přidáte trochu cukru (na tohle množství jsem dala asi 2 lžičky třtinového cukru). Taky nezapomeňte na sůl. Doporučuji vše přidávat postupně, po malých dávkách a hodně ochutnávat.

Na závěr je třeba omáčku zahustit a zjemnit smetanou. Ve 150 ml smetany jsem pořádně rozmíchala asi 2 lžíce špaldové mouky a nakonec přidala do omáčky. Tu jsem ještě chvíli povařila.

Rychlo rajská🍅

Když nepočítám vaření v papiňáku, byla hotová za 15 minut😎

Co budete na rychlo rajskou potřebovat?

– 500 g kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel
– 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a celého pepře
– sůl
– olej
– 1 malá cibule
– 1 konzerva rajčat
– hovězí vývar
– 1 malý rajčatový protlak
– případně trochu třtinového cukru na dochucení

V tlakovém hrnci jsem si spolu s kořenovou zeleninou (mrkev – té jsem dala nejvíc, celer, petržel, celkem jsem měla asi 500 g zeleniny) uvařila hovězí maso (cca 1 kg). Přidala jsem i 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 4 kuličky celého pepře. Vařila jsem do změknutí masa (po chvíli jsem maso vyndala a nakrájela ho na plátky a ještě dovařila, celé se to tím výrazně urychlí).

V hrnci jsem rozpálila olej a lehce orestovala 1 malou cibuli (u nejmenších dětí raději vynechte), pak jsem přidala uvařenou zeleninu z papiňáku (předtím jsem vylovila všechno koření) a vše jsem lehce opekla. Nakonec jsem přidala 1 konzervu rajčat a 1 malý protlak a dolila zbývající vývar. Vše jsem rozmixovala do hladka.

Komentáře