Taky máte doma poslední měsíc závodní jídelnu? 🙂 Každodenní vaření a k tomu tak, abyste se zavděčili i těm největším mlsounům. Poslední dobou docela ráda vařím českou klasiku, ale co mi na ní trochu vadí je to, že je v ní dost málo zeleniny, a tak se to snažím měnit.
Mám pro vás hned tři recepty na klasická česká jídla, do kterých jsem propašovala zeleninu, a to tak, že to nikdo nepoznal 🙂
Dýňový guláš
Co budete na dýňový guláš potřebovat?

Koprová omáčka z cukety 🥒
Těžko říct, jestli existuje kontroverznější jídlo, než je koprovka…🤔Lidi ji buď nenávidí, nebo milují😉 Já patřím do druhé skupiny 😊

A co budete potřebovat na cuketovou koprovku?
Nejprve jsem si uvařila hovězí maso v papiňáku, aby bylo pěkně měkké a rovnou jsem měla hotový i vývar (na 4 porce jsem měla asi 700 gramů masa). Na másle (nebo oleji) jsem zpěnila malou cibuli. Po chvíli jsem přidala 1 větší cuketu, kterou jsem nakrájela na malé kostičky. Vše jsem společně chvíli opékala, až byla cuketa alespoň trochu měkká (cuketa ani cibule nesmí zhnědnout!). Pak jsem dolila vývar – měla jsem ho cca. 1 litr a vše jsem společně vařila do úplného změknutí cukety (cca. 15 minut). Omáčku jsem rozmixovala dohladka tyčovým mixérem.
Teď přijde na řadu dochucování. To je u koprovky trochu náročnější a chce dost trpělivosti, protože musíte vybalancovat dokonalý poměr sladkosti-slanosti-kyselosti…🧐
Já s oblibou používám mražený kopr od Frosta (dá se koupit třeba na rohlík.cz, viděla jsem ho i v Tescu nebo má něco podobného občas i Lidl). Toho jsem použila asi 2-3 polévkové lžíce a pak jsem přidala ještě nakládaný kopr, který je naložený v octě a omáčku i příjemně dokyselí (na litr vývaru jsem dala asi půlku 240 g skleničky.
Na závěr je třeba omáčku zahustit a zjemnit smetanou. Ve 150 ml smetany jsem pořádně rozmíchala asi 2 lžíce špaldové mouky a nakonec přidala do omáčky. Tu jsem ještě chvíli povařila.
Když nepočítám vaření v papiňáku, byla hotová za 15 minut😎

Co budete na rychlo rajskou potřebovat?
V tlakovém hrnci jsem si spolu s kořenovou zeleninou (mrkev – té jsem dala nejvíc, celer, petržel, celkem jsem měla asi 500 g zeleniny) uvařila hovězí maso (cca 1 kg). Přidala jsem i 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 4 kuličky celého pepře. Vařila jsem do změknutí masa (po chvíli jsem maso vyndala a nakrájela ho na plátky a ještě dovařila, celé se to tím výrazně urychlí).
V hrnci jsem rozpálila olej a lehce orestovala 1 malou cibuli (u nejmenších dětí raději vynechte), pak jsem přidala uvařenou zeleninu z papiňáku (předtím jsem vylovila všechno koření) a vše jsem lehce opekla. Nakonec jsem přidala 1 konzervu rajčat a 1 malý protlak a dolila zbývající vývar. Vše jsem rozmixovala do hladka.