Sypaný pohankový koláč s tvarohem

K nedělní kávičce nesmí chybět něco sladkého…co takhle bezlepkový koláč s tvarohem? 🙂

Sypaný pohankový koláč s tvarohem zvládne i cukrář začátečník (recept jsem si vypůjčila od manžela, který už před lety věděl, co na mě platí😃💋)

Jak na něj?

Plech o velikosti cca 26krát 38 cm) vytřeme asi 1/4 másla (roztírejte pečlivě,aby bylo máslo po celé ploše plechu, bude to silnější vrstva).

V míse smíchejte 2 hrnky pohankové mouky,1/2 hrnku třtinového cukru a prášek do pečiva. Suchá část je hotová🙂

Dále si připravte “tekutou část” koláče🙂. V další míse smíchejte 3 vejce, 1/2hrnku třtinového cukru (pokud máte rádi méně sladké, klidně uberte), vanilku z lusku (nebo alespoň vanilkový cukr), 3 plnotučné tvarohy (přidávejte je postupně a dobře rozmíchávejte), nakonec přilijte 500 ml mléka a pořádnou hrst rozinek naložených v rumu(ten tam samozřejmě nalijte taky😁).Směs bude hodně tekutá, ale nebojte se, má to tak být!

Do vymazaného plechu rovnoměrně nasypte 1/2 suché směsi,na tu opatrně nalijte tekutou směs a nakonec zase rovnoměrně nasypte zbytek suché směsi.

Půlku másla nakrájejte na co nejtenčí plátky (půjde vám to líp, když bude máslo hodně vychlazené). Plátky jeden vedle druhého dejte navrch, tak aby byly po celé ploše.

Koláč pečte asi 50 minut na 180 stupňů, aby byl nahoře hezky zlatavý.

Dobrou chuť!

Komentáře