DIY: Domácí mléčný řez

Domácí je prostě domácí! Nejen že víte, co přesně ve vašem výtvoru je, ale většinou toho za zlomek ceny vyrobíte i mnohem víc 🙂 A pokud máte doma už trošku větší pomocníky, tak může být společné vaření i docela fajn zábava!

Kinder mléčný řez je dobrůtka, kterou si občas dopřeju, ale co si budeme povídat, i když v reklamě slyšíme samou chválu a řeči o tom, jak je to super zdravá svačinka vhodná pro děti, tak tomu málokdo z nás asi fakt věří…A protože ráda experimentuju, řekla jsem si, že zkusím udělat domácí a o něco zdravější verzi, kterou můžu s klidem občas dopřát jako mlsání i Matýskovi. Výsledek se podle mě docela povedl, takže tady je recept! 🙂 Samozřejmě budu ráda za vaše připomínky 🙂

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 4 – 5 lžic medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 7 lžic celozrnnné mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku nez fosfátů

Na náplň:

  • 80 g změklého másla
  • 4 – 5 lžic třtinového cukru (mně by příště stačily asi jen 4 lžíce, protože mám ráda méně sladké dezerty)
  • vanilka dle chuti
  • 250 g jemného tvarohu (není to ten va vaničce, ale v podobném obalu jako je třeba máslo)
  • 1 kelímek zakysané smetany

Nejprve jsem smíchala vejce s medem (vznikne vám taková těkutější pěna). Pak jsem přidala olej, kakao, mouku a kypřící prášek. Vše jsem pořádně promíchala, aby bylo těsto pěkně hladký.

Plech (normální velikosti) jsem vyložila pečícím papírem a pak na něj nalila těsto. Rozetřela jsem ho na tenkou vrstvu (nebojte se, vrstva je fakt tenká, ale těsto nakonec hezky vyskočí). Vše jsem pekla v horkovzdušné troubě na 180 stupňů maximálně tak 10 minut. Pokud si nejste jistí, jestli je těsto už upečený, tak do něj zkuste píchnout špejlí a pokud se na ní nebude lepit, je hotovo 🙂 Těsto pak nechte vychladnout.

Mezitím co mi chladlo těsto, jsem si připravila krém. Ani teď nečekejte žádnou záludnost. Všechny ingredience prostě smíchejte a pokud máte kuchyňský robot, tak si s ním můžete trochu ulehčit práci. Krém by by měl být jemný a bez hrudek. Do budoucna mě napadlo přidat ještě trochu citronové šťávy, aby byla náplň ještě o něco svěžejší…  🙂

Vychladlý korpus jsem pak rozřízla na dvě stejně velký půlky a opatrně odlepila z pečícího papíru. Přiznám se, že jsem se trochu bála, jak to půjde a abych korpus nerozbila, ale nakonec to šlo úplně v pohodě. Jednu půlku jsem pak namazala náplní a nakonec přiklopila druhou. Než se pustíte do krájení, tak vám doporučuju nechat řezy alespoň hodinu, hodinu a půl vychladit v ledničce. Pak jsem odkrojila okraje (ty jsem samozřejmě hned zblajzla 🙂 ) tak, abych mohla udělat úhledné obdélníkové řezy. Nakonec jich bylo asi 10 a určitě byly o dost větší než ty kupovaný 🙂 Jinak musím říct, že čím dýl se řezy chladily v lednici, tím byly lepší, tak to zkuste vydržet 🙂

Určitě dejte vědět, jak se povedly a jak vám chutnaly. Třeba ten recept společně ještě trochu doladíme! 🙂

 

Komentáře