Věděli jste, že tuhle oblíbenou sladkost můžete jednoduše vykouzlit doma? Budete k tomu potřebovat jen pár ingrediencí a formičky 🙂
Matějovi jsou už víc jak dva roky a sem tam mu nějakou, alespoň trochu smysluplnou, sladkost dopřeju. Vždycky se ale snažím spíš něco ukuchtit doma a recept trošku upravím, aby to nebyla taková cukrová bomba. Pro nejmenší můžete vyzkoušet tuhle zdravější variantu a pro sebe nebo větší děti klidně tu o něco míň se sirupem 🙂
Mně se hned na poprvé povedli na jedničku 🙂
Ingredience:
- Jedlá želatina (20g)/ Agar
- 200 ml 100% ovocné šťávy/sirup
- pár kapek olivového oleje
Základem je jedlá želatina (pokud chcete vegetariánské medvídky, tak použijte agar, který se vyrábí z mořských řas). Pokud mají být medvídci opravdu co nejzdravější, tak při výběru želatiny koukejte, jestli v ní už není přidaný cukr…
Chuť medvídků bude záviset na tom, jakou šťávu nebo sirup použijete. Já jsem pro Matěje vyrobila medvídky z broskvovo – jablečného freshe (100% ovocná šťáva bez cukru). Použít ale můžete i oblíbený sirup, případně ho pak dochutit trochou citronu.
Ovocnou šťávu jsem smíchala s želatinou a začala pozvolna vařit. Směs ale nevařte, jen hodně zahřejte (těsně pod bod varu).
Formičky, které jsem pořídila v Tescomě za 200,-Kč, jsem lehce vymazala olivovým olejem a pak jsem do nich nalila ještě horkou směs želatiny a šťávy. Formičky jsem pak dala na pár hodin ztuhnout do ledničky a poté medvídky opatrně vyklopila. Šlo to opravdu lehce 🙂
Medvídky jsem skladovala v lednici (v uzavřené dózičce) několik dní.