DIY: Domácí bujón

Minulý týden se mi podařilo koupit trochu větší množství zeleniny, než jsem původně chtěla (komu se při on-line nakupování už stalo, že místo 1 cibule koupil 1kg?!) 🙂 Mně určitě ne… 🙂

Přemýšlela jsem, jak ji co nejlépe zpracovat, aby se mi doma nezkazila a pak jsem si vzpomněla na recept na domácí bujón. Řeknu vám, že to nakonec bylo víc pracné, než jsem čekala, ale výsledek super a žádná zelenina se nezkazila, a to je hlavní 🙂

Pokud byste chtěl někdo domácí podravku vyzkoušet, tak směle do toho 🙂

Budete potřebovat směs zeleniny – já měla dohromady cca. 1 kilo – mrkev, celer, petržel, cibule, česnek. Přidat ale můžete klidně i pórek, papriku, bylinky…myslím, že fantazii a chutím se meze nekladou 🙂 Nejvíc jsem dala asi mrkve a před mixováním jsem přidala domácí sušenou petrželku (neměla jsem přebytek čerstvé).

Zeleninu jsem očistila a nakrájela na malé kousky. Dala jsem ji na pánev a přidala sůl – celkem byste měli přidat 20% váhy zeleniny. Pak jsem dusila na pánvi asi 2 hodiny – zelenina vám po přidání soli pustí vodu a ta se musí zase vyvařit.

Nakonec jsem dala zeleninu na plech vyložený pečícím papírem a sušila na cca. 150 stupňů něco přes hodinu (samozřejmě ale záleží, jak velké máte kusy zeleniny). Zelenina musí být úplně suchá a křupavá (občas ji na plechu promíchejte a dávejte pozor, ať se vám nespálí).  Pak nechte vychladnout a rozmixujte na prášek. Ten dejte do uzavíratelné dózy. Směs by vám měla vydržet asi 3 měsíce.

Komentáře