Jestli máte v rodině milovníka sušenek, zaručeně mu udělá radost, když pod stromečkem najde skleničku se sušenkami z arašídového másla! Nebo si je můžete udělat jako netradiční cukroví 🙂
Je to vysoce návyková věc, tak pozor na to! Poprvé jsem je vyzkoušela u kamarádky před necelými 2 týdny, a za tu dobu už jsem je dělala třikrát! A vždycky se po nich jen zaprášilo 🙂
Já osobně budu letos sušenky dělat jako cukroví, ale pár skleniček i zabalím a rozdám. Pod stromečkem je najde třeba můj děda, u kterého nikdy nevím, co mu pořídit.
Moc mi vyhovuje, že mají lehce slanou chuť a skvěle tak doplní a zredukují haldy vyloženě sladkého cukroví.
Musím na sebe prásknout, že jsem se malinko odklonila od původního receptu, pokud jde o množství cukru. Protože už Adélka jí všechno s námi, snažím se dělat věci zdravěji – a míň cukru je základ!
Tak a teď už recept:
200g hladké mouky
1/2 lžička soli
1 lžička prášku do pečiva
50g třtinového cukru (já zkusila i javorový sirup a výborné)
1/2 balení vanilkového cukru
1 vejce
80g arašídového másla
80g změklého másla
V původním receptu je 100g cukru a celý balíček vanilkového cukru. Jak jsem psala, já záměrně méně sladím. A u těhdle sušenek rozhodně nemám pocit, že by byly málo sladké. Zkuste sami a uvidíte, co vám bude vyhovovat 🙂
Postup:
Vše důkladně promícháme v míse. Z těsta uděláme kuličky, které naskládáme na plech. Následně z nich stlačením uděláme sušenky.
V předehřáté elekrické troubě na 190 stupňů, v horkovzdušné na 170 pečeme sušenky cca 10-13 minut, dokud nejsou zlaté.
Já je po vytažení ještě dozdobila vysokoprocentní čokoládou a oříšky (lískové, kešu, mandle)
Poznámka pod čarou:
Skvělé je, že jsou sušenky opravdová rychlovka a do přípravy se můžou zapojit i děti. Adélka se mnou hnětla těsto, válela kuličky a pak je i „rozplácávala“ na sušenky 🙂
Hned po vytažení jsou krásně měkké, což si udrží… no těžko říct, jak dlouho – u nás se nikdy moc dlouho neohřály 😀
Dobrou chuť 🙂