Sušenky z arašídového másla – cukroví i tip na jedlý dárek, každopádně vysoce návyková věc!

Jestli máte v rodině milovníka sušenek, zaručeně mu udělá radost, když pod stromečkem najde skleničku se sušenkami z arašídového másla! Nebo si je můžete udělat jako netradiční cukroví 🙂

Je to vysoce návyková věc, tak pozor na to! Poprvé jsem je vyzkoušela u kamarádky před necelými 2 týdny, a za tu dobu už jsem je dělala třikrát! A vždycky se po nich jen zaprášilo 🙂

Sušenky ve skleničceJá osobně budu letos sušenky dělat jako cukroví, ale pár skleniček i zabalím a rozdám. Pod stromečkem je najde třeba můj děda, u kterého nikdy nevím, co mu pořídit.

Moc mi vyhovuje, že mají lehce slanou chuť a skvěle tak doplní a zredukují haldy vyloženě sladkého cukroví.

Musím na sebe prásknout, že jsem se malinko odklonila od původního receptu, pokud jde o množství cukru. Protože už Adélka jí všechno s námi, snažím se dělat věci zdravěji – a míň cukru je základ!

Tak a teď už recept:

200g hladké mouky

1/2 lžička soli

1 lžička prášku do pečiva

50g třtinového cukru (já zkusila i javorový sirup a výborné)

1/2 balení vanilkového cukru

1 vejce

80g arašídového másla

80g změklého másla

V původním receptu je 100g cukru a celý balíček vanilkového cukru. Jak jsem psala, já záměrně méně sladím. A u těhdle sušenek rozhodně nemám pocit, že by byly málo sladké. Zkuste sami a uvidíte, co vám bude vyhovovat 🙂

Postup:

SušenkyVše důkladně promícháme v míse. Z těsta uděláme kuličky, které naskládáme na plech. Následně z nich stlačením uděláme sušenky.

V předehřáté elekrické troubě na 190 stupňů, v horkovzdušné na 170 pečeme sušenky cca 10-13 minut, dokud nejsou zlaté.

Já je po vytažení ještě dozdobila vysokoprocentní čokoládou a oříšky (lískové, kešu, mandle)

Poznámka pod čarou:

Skvělé je, že jsou sušenky opravdová rychlovka a do přípravy se můžou zapojit i děti. Adélka se mnou hnětla těsto, válela kuličky a pak je i „rozplácávala“ na sušenky 🙂

Hned po vytažení jsou krásně měkké, což si udrží… no těžko říct, jak dlouho – u nás se nikdy moc dlouho neohřály 😀

 

Dobrou chuť 🙂

Komentáře