Domácí je domácí: Krtkův dort!

Mlsání, to je moje…přiznám se, že sladký je jeden z mých největších hříchů 🙂 Nějaké ty dobrůtky občas dopřávám i Matějovi, ale snažím se vždycky pečlivě vybírat něco alespoň trochu zdravýho a nebo ještě radši něco upeču sama! Narozky mojí maminky byly skvělou příležitostí zkusit upéct zdravější variantu Krtkova dortu!

Co budete potřebovat?

DSC_0755na korpus

  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů (od Amylon)
  • 2 bio čokoládové pudinky (od Amylon)
  • 100 g másla
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky (nebo špaldové)
  • 100 ml mléka
  • 3 lžíce medu (kupujte vždy raději přímo u včelaře)DSC_0754

na náplň

  • 1 ricotta
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 plnotučný tvaroh
  • javorový sirup
  • 1 zralý banán
  • želatina
  • banány, jahody, borůvky…

Na těsto jsem smíchala 2 čokoládové pudinky, kypřící prášek a mouku. Pak jsem přidala celá vejce, změklé máslo, cca. 3 lžíce medu a mléko. Těsto jsem pečlivě zamíchala (pokud máte robota, tak těsto umíchejte v něm). Dortovou formu jsem vyložila pečícím papírem a nalila do ní těsto.

Korpus jsem pekla na cca. 180 stupňů asi 20 minut (ke konci jsem ho víc hlídala a jeho konzitenci jsem kontrolovala zapíchnutím špejle). Zatímco mi chladl korpus, jsem si připravila krém.

Pokud chcete Krtkův dort co nejvíc podobný originálu, tak vynechte ricotu a tvaroh a prostě jen vyšlehejte 2 šlehačky. Já jsem chtěla dort trochu odlehčit, a tak jsem k jedné šlehačce přidala právě ricotu a tvaroh (špatná by asi nebyla ani zakysaná smetana!). Nejprve jsem vyšlehala šlehačku a do ní jsem přidala ricotu a tvaroh. Jemně jsem všechno promíchala. Vidličkou jsem rozmačkala jeden zralejší banán a přidala ho do krému. Krém jsem pak ještě trochu dosladila javorovým sirupem. Nakonec jsem přidala želatinu, kterou jsem si připravila podle návodu na obalu (vegetariáni mohou nahradit ztužovačem šlehačky, ale ten od Oetkera je doslazovaný cukrem, jak jsou na tom jiné, to nevím…). DSC_0762

Vychladlý korpus jsem vydlabala tak, aby mi zbyl cca. 1, 5 cm široký okraj. Dávajete pozor, ať korpus neprorazíte! Vydlabaný korpus rozdrolte a dejte stranou. Do vydlabaného dortu dejte banány (já jsem je ještě překrojila napůl), případně i jiné ovoce ( já přidala ještě pár jahůdek). Na banány jsem pak rozetřela krém a nakonec nasypala rozdrobený korpus tak, aby dort vypadal jako krtinec 🙂

Snad se vám povede! 🙂

 

 

 

Komentáře