MioMat…hrnečku vař!

Vaření bylo vždycky můj velký koníček 🙂 Když jsme ještě neměli děti, rádi jsme s mužem trávili společné večery tím, že jsme kuchtili něco dobrého. Vždycky jsme si předem rozdělili role – jeden dělal hlavního kuchaře a druhý vykonával pomocné práce 🙂 Radost z vaření mi sice zůstala, ale kde jsou ty časy, kdy jsem na něj měla celé hodiny 🙂 Teď potřebuji, aby bylo jídlo rychle hotové a aby bylo taky zdravé…

S Matýskem stále bojujeme s tím, že nechce moc jíst čerstvou zeleninu. Snažím se to nahrazovat zeleninovými polévkami, které máme k večeři několikrát do týdne, nebo smoothie. Po narození Terezky jsem musela navíc hodně přehodnotit i svůj jídelníček a už více než půl roku jím bez lepku, vajec a mléka. Do jídelníčku jsem tedy zařadila bezlepkové obiloviny, ze kterých si ráda dělám různé kaše (obzvláště k snídani) a občas si dám i rostlinné mléko.

Polévky, smoothie, kaše nebo rostlinná mléka? MioMat si se vším poradí…

Když jsem objevila MioMat, jeden hrnec, který by tohle všechno měl zvládnout, tak mě opravdu lákalo ho vyzkoušet… 🙂 A jsem moc ráda, že jsem tu příležitost dostala!

Když mi kurýr předával krabici s MioMatem, tak mi asi jako první hlavou prolítlo, že je větší, než jsem si myslela 🙂 V krabici jsem kromě MioMatu našla ještě odměrku, sítko, přívodní kabel, návod a kuchařku s recepty.

MioMat má opravdu moc povedený design, který se přesně trefil do mého vkusu, takže na rozdíl od některých mých jiných kuchyňských pomocníků mi nevadí mít ho stále vystavený na kuchyňské lince, naopak 🙂

Zjednodušeně řečeno je MioMat hrnec a mixér v jednom. Připravovat v něm můžete polévky, kaše, smoothie a je to skvělý pomocník při přípravě rostlinných a ořechových mlék.

Miomat má celkem 4 programy.

  • program Mash/Soup – ideální na přípravu kaší a polévek (trvá nejdéle – 25 minut a teplota při něm dosahuje 100 °C).
  • program Smoothie  – jak už název napovídá, hodí se na přípravu smoothie, tento program neohřívá, ale pouze mixuje a trvá 2 minuty.
  • program Veggie Milk, se kterým si můžete vyrobit rostlinné mléko, přičemž volíte mezi programem „Cereal“ a „Soy“. Program Soy je delší (25 minut) a ohřev dosáhne 100°C.
  • program Raw na přípravu rostlinných mlék nebo polévek, který trvá 15 minut a teplota při něm nepřesáhne 42°C.

Ovládání MioMatu je jednoduché a pracovat s ním dokáže opravdu každý 🙂 Do MioMatu vložíte ingredience (pokrájené), dolijete vodu (mezi rysku MIN/MAX), přiklopíte víko, zapnete program a za pár minut je hotovo. Pak už jen stačí jídlo dochutit kořením, solí, olejem, přidat ovoce do kaše…Jen počítejte s tím, že v MioMatu připravíte vždy 1 litr daného pokrmu (ne víc, ne míň). Pokud vaříte alespoň pro dva lidi, tak asi nebudete mít problém jídlo sníst. Pokud ne, můžete jídlo zamrazit (u dětských přesnídávek zavařit).

Do MioMatu nepatří olej a všechny pokrmy tedy připravujete zdravě bez tuku. Sama přidávám pár kapek olivového oleje až do hotové polévky. Kromě oleje do hrnce nepatří ani kravské mléko, mouka nebo třeba vločky (mohly by se připálit). Když připravuji kaše, dělám ji z celých zrn (koupíte běžně ve zdravé výživě nebo v Dmku) a místo kravského mléka používám vodu nebo rostlinná mléka.

Co v MioMatu ráda vařím?

MioMat používám už několik týdnu a nejradši ho mám právě na přípravu polévek. Před prvním vařením jsem si říkala, jestli bude polévka dostatečně výrazná, když bude bez oleje a zasmahnuté cibulky, ale byla jsem mile překvapená. Dýňová polévka byla výborná a k nerozeznání od té, kterou jsem do té doby připravovala klasicky na sporáku.

Dále jsem zkoušela mandlové mléko. Kdo zkoušel doma připravovat ořechová mléka, tak dobře ví, že je k tomu potřeba opravdu hodně výkonný mixér, aby bylo mléko propojené a hladké… MioMat mi za 15 minut (použila jsem program RAW) připravil skvělé mandlové mléko (jen z vody a mandlí), a to za zlomek ceny, než co jej koupíte v obchodě. O kvalitě složení nemluvě… Po skončení programu jsem mléko ještě přecedila a bylo tedy krásně jemné a hladké. V ledničce mi ve skleněné láhvi vydrželo několik dní.

K snídani se u nás velmi často objevují na stole kaše. Obzvláště teď, když už venku přituhuje, je to skvělý způsob, jak do sebe dostat něco teplého, sytého a zároveň zdravého. Když připravujete kaši klasickým způsobem, musíte stát u sporáku a kaši hlídat, aby se nepřipálila. Když ji děláte z celých zrn, následuje ještě mixování…no, ale co si budeme povídat, zrovna ráno nebývá, alespoň u nás, času nazbyt…Do MioMatu ale jen vložím suroviny a jdu si dát třeba sprchu 🙂

A na závěr malé shrnutí kladů a záporů 🙂

+ vše se připraví v jednom hrnci a bez míchání – nemusíte špinit mixér, přelévat do robota, nikde nic necáká, nepřipaluje se…

+ rychlost

+ vaříte zdravě – bez tuku

+ multifunkčnost

+ design

+ možnost připravovat ořechová mléka

+ možnost přípravy dětských přesnídávek

+ odnímatelný přívodní kabel – s hrncem se lépe manipuluje při čištění

+ vnitřek je z nerez oceli, takže nehrozí uvolňování toxických látek do jídla

– MioMat vždy připraví 1 litr pokrmu, ani víc, ani míň

– není program bez mixování

Pokud MioMat máte a rádi v něm vaříte, podělte se o zajímavé recepty 🙂 Sama pro vás chystám ještě další články, ve kterých se s vámi podělím o moje oblíbené recepty!

Komentáře