Tip na Vánoce – Kosmetika & med od Včelařství Horákovi

Včely a úly… to je pro mě odjakživa něco tak fascinujícího. Ale abych byla upřímná, i trochu strašidelnýho. A to nejsem žádná poseroutka! Ale představa chodit dobrovolně za několika tisíci včelami… to mi prostě hrůzu nahání. Výsledek v podobě medu ale stojí za to! Své o té nikdy nekončící práci ví ve Včelařství Horákovi.

To je malé rodinné včelařství, které si ke včelám přibralo ještě výrobu přírodní kosmetiky (respektive, ono to bylo, jak jsem se dozvěděla při rozhovoru, naopak – nejdřív kosmetika a potom včely 🙂 ). Já měla možnost hned několik produktů z jejich dílny ozkoušet. A protože jsem byla moc spokojená, předávám své zkušenosti dál (mimojiné s tím, že se blíží Vánoce a tyhle masti a balzámy mi přijdou jako skvělý, krásně vypadající a zároveň praktický nápad na dárek 🙂 . No a o medu ani nemluvě! )

Takže:

Medarek banánBanánový balzám

Vyniká svojí nádhernou vůní. Ta je prostě něco! Banánový olej je bohatý na hořčík, draslík, karoten a vitamin C. Kombinace těchto prvků dělá z balzámu bojovníka proti vráskám a dehydrataci. Pro mě strašně příjemný balzám, který používám hlavně přes den. Ráno mě totiž nakopne svojí božskou vůní!

Medarek kávaKávový balzám

Kávový olej zažívá svůj boom! Proč? Protože má samé blahodárné účinky – např. redukuje vrásky a bojuje s akné. Takže se skvěle hodí na pleť problematickou a zralou. Já ho používám jako noční a oční krém (ano, asi jsem ostuda, ale ani ve svých třiceti letech nemám pod oči speciální krém 😀 )

Čokoládový balzám

Opět nádherná vůně, která svádí k tomu, aby si člověk do balzámu namočil prst a olíznul… to by byla ale škoda, protože tenhle balzám je přeborník v péči o suchou pokožku. Za mě ideální na promazávání rukou, které mám kór teď v zimě dost často jako papír.

Poznámka pod čarou k balzámům

Pokud máte doma chlapa podobného ražení, jako je ten můj, určitě není žádný velký milovník krémů. Chápu, není to mužné, krémy dost často smrdí… Ha! Medárkovy balzámy ne. A dokonce voní po kakau, kávě a banánech! To chlapi přeci milují, ne? Dobře, minimálně to kafe a čokoládu 🙂 Takže pokud chcete svojí drahou polovičku trochu zušlechtit, here you go 🙂

Zinková mast

Kdo je rodič malých dětí, má zinkovou mastičku spojenou s péčí o dětské prdelky a opruzeniny. To umí i tato zinková mastička. Ale díky svému 100% přírodnímu složení a vysokému obsahu jojobového oleje je vhodná i na atopický ekzém, kvasinkovou infekci, akné, opary, neštovice… Takový zázrak v krabiččce, který se hodí do domácí lékárničky 🙂 Já zinkovku používám i sama – na pupínky – je titž doslova jejich zabiják!

Medarek - mast pro nejmenšíMast pro nejmenší

Je certifikovaná pro miminka od narození. Takže je jasný, že obsahuje to úplně nej nejlepší, co jemné dětské pokožce prospívá. Vhodná je na mazání celého tělíčka třeba po koupání, nebo na obličej jako ochrana před mrazem a větrem.

Zázračné srdéčko

Jak už napovídá samotný název, jedná se o kombinaci těch nejlepších ingrediencí, které můžete použít na všechno, co je potřeba zvláčnit, zahojit nebo vyživit. Já ho nosím s sebou v kabelce a používám ho nejvíc na rty, ruce a nehtovou kůžičku. Sem tam trpím na suchou kůži na loktech a věřím, že i na ně by bylo srdéčko jako dělané!

Obecně k balzámům a mastem

Ještě musím zmínit balení krémíků a mastí – já mám 30ml a to je jako stvořené na cesty, protože zabere fakt minimum místa. Konečně tak nemusím řešit, jaký krém s sebou povezu – můžu sbalit třeba všechny, co mám a jsem v pohodě (a nikdo nebrblá, co všechno s sebou táhnu 😀 )

K tomu ještě musím dodat, že i tohle celkem malé 30ml balení vydrží fakt dlouho! Krémy jsou takové poctivé, že jich stačí opravdu malé množství… Jo a všechny se taky krásně roztírají!

Krémy, masti, balzámy, medy… to vše můžete omrknout v Horákovic eshopu 🙂 Pokud váháte, co pořídit, třeba vás nakopne Lucka, která mi odpověděla na pár otázek a vy si tak můžete přečíst třeba to, které krémy se těší největší oblibě 🙂

Dobrý den, Luci, můžete nám na úvod představit vaše včelařství? Jak to všechno začalo?

Medarek -HorákoviDobrý den, Leni, děkuji za otázku 🙂 . Spolu s manželem a synem Vašíkem máme malé rodinné včelařství, o které se stará Standa. Se včelami začal už před tím, než jsme se seznámili. Několik let měl jedno „pokusné“ včelstvo, na kterém se učil. Měl starý úl zvaný Budečák, který má vzadu okénko, přes které včely pozoroval. Teď máme včelstev samozřejmě více, ale příliš je nechceme rozšiřovat, dokud nebudeme mít vlastní pozemek někde v horách 🙂 . Med a jeho produkce je prozatím tedy spíše okrajovou záležitostí, pomineme-li svatební a reklamní medíky, které jsou teď opravdu velmi žádané. Včelařství ale dalo základ pro náš „obchodní název“ a po svatbě v roce 2015 jsme už byli oficiálně Včelařství Horákovi.

Jak vznikl nápad prodávat kromě včelích produktů přírodní kosmetiku?

No, my jsme v podstatě vyráběli nejdříve kosmetiku 🙂 . Ve třech měsících měl syn ošklivou vyrážku, kterou lékařka nesprávně diagnostikovala jako atopický ekzém. Léčba nezabírala, a tak jsem musela hledat pomoc jinde. Po několika hodinách na internetu jsem došla k závěru, že má kvasinkovou infekci kůže, kterou je třeba vysušovat. K tomu je vhodná zinková mast, ale protože oba odmítáme chemickou kosmetiku, hledala jsem recept na domácí. Trochu jsem jej upravila podle toho, co jsem věděla o olejích, nakoupila jsem suroviny a první mast byla na světě 🙂 . V nezměněné podobě ji prodáváme dodnes a musím se pochlubit, že už pomohla desítkám dětí i dospělých s různými kožními problémy. K zinkovce přibylo více mastí, o které jsem se ráda podělila s lidmi kolem sebe a po certifikaci je mohou vyzkoušet všichni. Med máme v nabídce kratší dobu, protože nám jednu zimu včely nepřežily a tak med nebyl.

Dá se říct, jaké vaše proukty jsou nejžádanější?

Medarek - medZ kosmetiky je to určitě zmiňovaná zinková mast a také zinková mast s propolisem, která má trochu silnější účinky díky propolisu. Celou dobu, co jsou masti v prodeji, nám zákazníci hlásí, jaké účinky masti mají. Zinkovky se osvědčily na akné, opary, neštovice, opruzeniny, kvasinkovou infekci kůže, vyrážku od slunce i po ovoci a mnohé jiné kožní obtíže. Maminky si také oblíbily Mast pro nejmenší, která je stejně jako zinkovky certifikovaná pro děti od narození. Co se týče medu, tak nejžádanější jsou určitě svatební minimedíky. Ty jsou zase nápadem Standy, který je vymyslel jako dárek pro naše svatebčany. Na jejich etiketu jsme vlastně poprvé použili spojení Včelařství Horákovi 🙂 . Dnes je vyrábíme ve čtyřech variantách a zákazníkům je nazdobíme zcela podle jejich přání. Později k nim přibyly i dárkové, vánoční a reklamní medíky.

A jaký je ten váš nejoblíbenější 🙂 ?

Medarek - zázračné srdéčkoMám ráda Zázračné srdéčko, které má krásný srdíčkový obal s etiketou ve folklorním stylu, voní po marcipánu a je ideální na zimu jako balzám na rty i ruce. A teď mám radost z kokosového mýdla, které má úžasné vlastnosti, a které chystáme k certifikaci. Vyrobit vlastní přírodní mýdlo pro mě byla tak trochu výzva. A výzvy já mám ráda 🙂

 

Komentáře