Mammas.cz

Výlety s dětmi na Znojemsku – 2. část

Lodí na hrad Bítov, návštěva zookoutku

Mysleli jsme si, že tenhle výlet bude pro Matěje naprostý top 🙂 Co vám ale budu povídat, kanál na Bítově, do kterýho mohl šťourat klackem a házet do něj kamínky, trumfnul všechno… 🙂

Na Bítov jsme se vydali menší výletní lodí, která vyplouvala z přístaviště mezi Vranovskou pláží (pokud budete mít čas, můžete se tam vykoupat) a hrází.  Normálně můžete vyrážet i z Vranova nad Dyjí, ale přehrada je teď uzavřená, a to i pro pěší, takže se do přístaviště, pokud pojedete autem, dostanete jen po lávce z pláže (nemusíte ale platit vstup na pláž, jen parkoviště 100 Kč za den). Odjezdy lodí si určitě zjistěte dopředu. Jezdí tam i víc lodních společností (my jsme pluli s touto https://www.lodnidopravavranov.cz/). Lodní lístek na Bítov (zpátečení) stojí pro dospělého 220,-Kč, děti do 3 let jsou zdarma, od 3 do 15 let stojí zpáteční lístek 120,-Kč a stejně zaplatíte třeba i za kočárek, psa nebo kolo.  Vyhlídkové plavby jsou ještě o něco dražší. Cesta lodí nám na Bítov trvala cca. hodinu.

Lodí jsme dorazili do zastávky Bítov-hrad a odtud se vyškrábali ne příliš dobrou cestou až k hradu. Cesta určitě nebyla vhodná pro kočárek, ale byl to jen kousek (cca. 200 m). Pokud máte tedy tatínky siláky, co kočárek vynesou, tak to asi zvládnete i s ním 🙂  Jestli už máte trochu odrostlejší děti, tak si nenechte ujít i prohlídku hradu.  Kromě jiného by tam měla být snad jedna z největších sbírek vycpaných psů. Prohlídka hradu ale trvá cca. 70 minut a to jsme si s Matesem fakt netroufli, i když zrovna zařezával v krosně. Nakonec jsme si koupili jen lístek na nádvoří, kde je i zámecká kaple, a do zámeckých zahrad.  V zadní části zahrad jsou pak voliéry s papoušky, což se Matesovi taky moc líbilo. Co se týče občerstvení, tak na nádvoří je cukrárna s kavárnou, vinárna a taková menší jídelna, kde si můžete dát polívku, nějaké hotovky a pak smaženou klasiku (řízek, filé, smažák…). Pokud vás nebude tlačit čas, tak kolem hradu se dá ještě vyrazit na několik menších procházek (ke studánce atd.).

A protože jsme velcí milovníci zvířatek, tak jsme si nemohli nechat ujít návštěvu zookoutku, který je cca. 1 km pěšky od zámku (do mírného kopečka směrem k parkovišti). Cesta je asfaltová, a tudíž ji zvládnete i s kočárkem. Zookoutek není nijak obří, ale mně se moc líbil 🙂 Najdete tam kozy, ovce, slepice, psy, kočky, morčata, králíky, koně, poníky, prasátka a emu. Obzvláště volně pobíhající selátka mě fakt dostala 🙂 Vstup pro dospělého stál tuším 40 Kč.

 

Komentáře