Rebarborový koláč z chia mouky

Další skvělý recept od Anet z Gourmanet! Celý článek si přečtěte zde :-).

Processed with VSCO with c1 preset

Náplň:

  • 5 kusů rebarbory (záleží na tom, jak je velká)
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 10 kusů vypeckovaných datlí
  • 2 lžičky melasy
  • badyán a skořice

Těsto:

  • 150g chia mouky (můžete použít jakoukoli – špaldovou, celozrnnou.. )
  • 150g ovesných vloček
  • 2 lžičky rýžového sirupu (může být i datlový, javorový…)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 6 lžic odtučněného kefíru
  • 1 vejce
  • skořice
  • 2 lžičky chia semínek
  • 2 lžičky konopné vlákniny
  • 2 lžičky maca prášku
  • lžička prášku do pečiva

Samozřejmě můžete superpotraviny vynechat, ale já si je ráda přidám.

Processed with VSCO with c2 preset

Předehřejeme si troubu na 160°.

Začneme s rebarborou. Oloupeme ji a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce a přidáme ostatní ingredience – skořici, sirup, šťávu z pomeranče, nakrájené datle, melasu a badyán. Celé přivedeme k varu. Necháme vařit cca 5 minut. Poté sejmeme z plotny a necháme odpočinout v hrnci. Rebarbora nám krásně změkne.

Na těsto si nejdříve rozmixujeme ovesné vločky, které poté vložíme do mísy. Přidáme mouku, chia semínka, skořici, konopnou vlákninu, maca prášek, rýžový sirup a rozpuštěný kokosový olej. Vznikne nám drobenka. Asi 4 lžíce drobenky si odendáme a necháme stranou na závěrečné posypání. Do směsi přidáme zbylé ingredience – kefír, vejce a prášek do pečiva. Vše zpracujeme. Vznikne nám tuhé těsto, které se nedá rozválet, ale my si poradíme. 🙂

Do formy dáme pečící papír. Těsto musíme po kouskách rukou vkládat do formy tak, že si kousek po kousku tvarujeme. Je to trochu patlání, ale všechno jde. Když máme těsto ve formě, tak ho pokapeme rýžovýcm sirupem. Přece jen je rebarbora dost kyselá. Polejeme rebarborovou směsí a posypeme drobenkou. Dáme péct na 35 minut.

Processed with VSCO with f1 preset

Dobrou chuť.

Anet

logoanet14

Komentáře