Popraskané sušenky z celozrnné žitné mouky

Další z mých kulinářských premiér :-) Ráda teď občas zkouším upéct i něco alespoň trochu zdravého (samozřejmě tím nechci tvrdit, že sníte plech sušenek a zhubnete :-)), ale když použijete kvalitní suroviny, je to pořád lepší mlsání než třeba kobliha :-)
Na cca 30 sušenek budete potřebovat:
– 200 g vysokoprocentní hořké čokolády (já použila Lindt se 70 a 85% kakaa)
– 2 vejce
– 150 g celozrnné žitné mouky
– 2 polévkové lžíce rumu
– 100 g másla
– 150 g třtinového cukru
– 50 g kvalitního kakaa holandského typu
– 1 lžička jedlé sody
– trochu soli
–  moučkový cukr
Čokoládu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. V míse utřete cukr a vejce, přidejte rozpuštěnou čokoládu, mouku, cukr, rum, jedlou sodu a sůl. Ze všech ingrediencí vypracujte těsto a dejte na cca. 3 hodiny vychladit do lednice. Pak těsto vyndejte, tvarujte z něj kuličky, které důkladně obalte v moučkovém cukru. Právě ten udělá pěkný popraskaný efekt :-)
Troubu si předehřejte na 180 stupňů, plechy vyložte pečícím papírem a dejte na něj kuličky. Dělejte mezi nimi pořádné mezery – měla jsem asi 15 kuliček na jeden plech, protože sušenky se při pečení „roztečou“. Pečte cca. 12 minut (středy by měly být trochu měkké).
U nás měly sušenky velký úspěch a kdybyste je náhodou hned nesnědli, vydrží vám v uzavřené dóze až týden 🙂
Komentáře