Pečeme pro děti – 4 osvědčené recepty na zdravé mlsání pro děti

Bezlepkové koka sušenky z kokosové mouky

Sice mi byly tehdy asi 4 roky, ale do teď si pamatuju, jak měla moje prababička na chalupě v kuchyni dózu a v té měla koka sušenky :-) Vždycky když je jím, tak si na to vzpomenu…

A protože jsem na ně dostala dneska zase chuť, tak jsem si řekla, že je zkusím upéct. A proč ne rovnou z kokosové mouky? :-) Nakonec nebylo vůbec třeba přidávat jinou mouku, a tak jsou bezlepkové!

Na 2 plechy sušenek budete potřebovat:

– 150 g rozpuštěného másla
– 100 g moučkového cukru
– 2 žloutky
– 2 lžíce kakao
– 4 lžíce strouhaného kokosu
– 200 g kokosové mouky
Všechny ingredience smíchejte. Z těsta tvarujte malé kuličky, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky nakonec vidličkou rozplácněte. Sušenky jsem pekla na 170 stupňů asi 15 minut.
Když je budete dobře skladovat – v uzavřené dóze, vydrží vám minimálně týden (ozkoušeno – pak už se snědly) 🙂

Mrkvové bábovičky se slunečnicovými semínky a citronovou polevou

Na cca. 24 báboviček budete potřebovat:

– 1 a půl hrnku mouky – dala jsem půl na půl špaldovou a žitnou

– 1/2 sáčku kypřícího prášku
– 3/4 hrnku třtinového cukru
– 2 lžíce skořice
– rozinky a slunečnicová semínka (určitě je nevynechávejte, s nimi je to o moc lepší! 🙂 )
– 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
– 3 vejce
– 3/4 hrnku oleje

Nejdřív smíchejte suché ingredience a pak přidejte ty mokré 🙂 Formičky jsem vymazala olejem a pekla při 180 °C, až je zapíchnutá špejle suchá (asi půl hodiny).

Vychladnuté bábovičky polijte polevou, na kterou budete potřebovat šťávu z citronu a moučkový cukr (když vynecháte, bude to zase o fous zdravější, protože poleva sežere fakt dost cukru…).

Domácí mléčný řez

Kinder mléčný řez je dobrůtka, kterou si občas dopřeju, ale co si budeme povídat, i když v reklamě slyšíme samou chválu a řeči o tom, jak je to super zdravá svačinka vhodná pro děti, tak tomu málokdo z nás asi fakt věří…A protože ráda experimentuju, řekla jsem si, že zkusím udělat domácí a o něco zdravější verzi 🙂

Na těsto budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 4 – 5 lžic medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 7 lžic celozrnnné mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku nez fosfátů

Na náplň budete potřebovat:

  • 80 g změklého másla
  • 4 – 5 lžic třtinového cukru (mně by příště stačily asi jen 4 lžíce, protože mám ráda méně sladké dezerty)
  • vanilka dle chuti
  • 250 g jemného tvarohu (není to ten va vaničce, ale v podobném obalu jako je třeba máslo)
  • 1 kelímek zakysané smetany

Nejprve jsem smíchala vejce s medem (vznikne vám taková těkutější pěna). Pak jsem přidala olej, kakao, mouku a kypřící prášek. Vše jsem pořádně promíchala, aby bylo těsto pěkně hladký.

Plech (normální velikosti) jsem vyložila pečícím papírem a pak na něj nalila těsto. Rozetřela jsem ho na tenkou vrstvu (nebojte se, vrstva je fakt tenká, ale těsto nakonec hezky vyskočí). Vše jsem pekla v horkovzdušné troubě na 180 stupňů maximálně tak 10 minut. Pokud si nejste jistí, jestli je těsto už upečený, tak do něj zkuste píchnout špejlí a pokud se na ní nebude lepit, je hotovo 🙂 Těsto pak nechte vychladnout.

Mezitím co mi chladlo těsto, jsem si připravila krém. Ani teď nečekejte žádnou záludnost. Všechny ingredience prostě smíchejte a pokud máte kuchyňský robot, tak si s ním můžete trochu ulehčit práci. Krém by by měl být jemný a bez hrudek. Do budoucna mě napadlo přidat ještě trochu citronové šťávy, aby byla náplň ještě o něco svěžejší…  🙂

Vychladlý korpus jsem pak rozřízla na dvě stejně velký půlky a opatrně odlepila z pečícího papíru. Přiznám se, že jsem se trochu bála, jak to půjde a abych korpus nerozbila, ale nakonec to šlo úplně v pohodě. Jednu půlku jsem pak namazala náplní a nakonec přiklopila druhou. Než se pustíte do krájení, tak vám doporučuju nechat řezy alespoň hodinu, hodinu a půl vychladit v ledničce. Pak jsem odkrojila okraje (ty jsem samozřejmě hned zblajzla 🙂 ) tak, abych mohla udělat úhledné obdélníkové řezy. Nakonec jich bylo asi 10 a určitě byly o dost větší než ty kupovaný 🙂 Jinak musím říct, že čím dýl se řezy chladily v lednici, tím byly lepší, tak to zkuste vydržet 🙂

Ovesné mini cheesecaky s malinami

Mini cheesecaky jsem naposledy pekla na svoji svatbu :-) Tehdy se po nich dost rychle zaprášilo a jeden kamarád mi pak přiznal, že je snědl skoro všechny sám :-) Tehdy jsem dělala klasické s máslovými sušenkami. Dnes jsem je udělala znovu, tentokrát o něco zdravější. Základ jsem udělala z ovesných vloček.

Na cca. 12 kousků budete potřebovat:

– 150 g jemných ovesných vloček
– 100 g másla (pokud chcete ještě zdravější variantu, myslím, že by máslo mohlo jít nahradit třeba kokosovým olejem – výborný má Purity Vision)
– 1 vejce
– 1 žloutek
– třtinový cukr
– 300 g žervé
– 250 g ricoty
– vanilka
– citronová šťáva
– ovoce – maliny, jahody, borůvky…

Smíchejte vločky, povolené máslo a 1 vejce. Přidejte asi 1 lžíci třtinového cukru. Vzniklou směs pořádně propracujte, aby se vše dobře spojilo. Napěchujte ji na dno košíčků (do výšky cca. 0,5 cm). Na náplň smíchejte žervé, ricotu, 1 žloutek, citronovou šťávu, vanilku a asi 3 lžíce třtinového cukru (vejce přidejte až nakonec, abyste mohli náplň ochutnávat a podle toho přidávat cukr a citronovou šťávu). Na směs z ovesných vloček dejte krém a na něj ovoce – já použila maliny, můžete ale dát i jiné. Cheesecaky pečte na 190 stupňů asi 25 minut. Poté je nechte alespoň 2 hodiny vychladnout, aby se vám cheecesaky hezky vyklopily. Nebojte, budou dobře držet  🙂

Komentáře