Můj první „naháč“ k Matějovým 2. narozeninám

K prvním narozkám jsem pro Matýska udělala ovocný dort. Základ byl z melounu, který jsem nakrájela na cca. 2 – 3 cm silné plátky a okrájela je tak, abych z nich mohla udělat jednotlivá patra. Na každé patro jsem pak naskládala ovoce, které má Matěj rád – maliny, jahody, borůvky, banán, víno…Takový dort můžete bez výčitek dát i tomu nejmenšímu oslavenci a u Matýska sklidil tehdy fakt velký úspěch. Hlavně když z něj mohl sám uzobávat 🙂

Letos jsem už připravovala dort z trochu zajímavějších ingredincí, ale stejně jsem se snažila, aby byl dort alespoň trochu odlehčený a v rámci možností i trochu „zdravý“ 🙂 Pustila jsem se tedy do svého prvního „naháče“ a výsledek se celkem povedl. Šest dospělých a Matěj  jsme ho za pár minut spořádali celý 🙂

Pokud vás oslava narozenin čeká, třeba pro vás bude tenhle recept zajímavou inspirací 🙂

Ingredience:

Těsto

4 vejce

200 g třtinového cukru

250 g polohrubé mouky

200 g změklého másla

1 panák rumu

1 kypřící prášek bez fosfátů

mléko

Krém

2 smetanové sýry Philadelphia

1 šlehačka

pár lžic zakysané smetany

vanilka

javorový sirup a třtinový cukr dle chuti

jahodová marmeláda Relax (je slazená jablečnou šťávou místo cukru)

+ ovoce na ozdobu

Postup:

Nejprve jsem vyšlehala bílky do tuhé pěny. Zbylé žloutky jsem utřela s cukrem do pěny, přidala změklé máslo, rum (alkohol by se měl pečením odpařit, pokud se ale bojíte, tak rum vynechte nebo ho nahraďte esencí) a nakonec mouku s kypřícím práškem. Těsto mi přišlo celkem husté, tak jsem ho ještě trochu naředila mlékem.

Dortovou formu (já použila tu o průměru cca. 25 cm a dort tedy nebyl patrový) jsem vyložila pečícím papírem a nalila do ní těsto. Korpus jsem pekla ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca. 45 minut (jestli je těsto propečené ozkoušíte zapíchnutím špejle do nejsilnějšího místa –  těsto se nesmí lepit).

Korpus jsem po upečení nechala vychladnout a pak jsem ho opatrně rozřízla na dvě půlky.  Na spodní část jsem namazala jahodovou marmeládu a nakonec i krém a přiklopila horní část korpusu.

Krém jsem připravila ze sýrů Philadelphia, vyšlehané šlehačky  a pár lžic zakysané smetany. Na doslazení jsem přidala dle chuti javorový sirup a trošku třtinového cukru  a taky nezapomeňte na vanilku (používám přímo tu z lusku). Vše jsem pak ještě pořádně promíchala mixérem. Krém nebyl zkraje úplně tuhý, takže zdobit cukrářským sáčkem s ním půjde až potom, co ho necháte trochu ztuhnout. Já se s tím ale moc nepárala a krém jsem jen rozetřela 🙂

Navrch jsem taky rozetřela část krému a ozdobila ovocem. Já použila jahody, borůvky a ostružiny. Přes noc jsem pak nechala dort odpočinout v ledničce, aby krém krásně ztuhl.

Musím říct, že mě nadchl hlavně korpus, který byl krásně nadýchaný a vláčny. Myslím, že to bylo i díky použitému rumu (nebojte se, ten po upečení nebyl z dortu absolutně vůbec cítit).

 

 

 

 

 

Komentáře