Moje podzimní závislost: Dýňové rizoto

Podzim nikdy nepatřil mezi moje oblíbená roční období. Pak jsem ale objevila dýňové rizoto a vzala podzim na milost 🙂 Doma ho milujeme všichni a dopřáváme si ho opravdu hodně často! Můžete ho udělat s masem, ale skvělá je i jeho bezmasá varianta. S lehkými úpravami je pak vhodné i pro ty nejmenší.

Tady je recept a doufám, že si ho zamilujete stejně jako my 🙂

Ingredience (na 4 porce):

  •  1 středně velká cibule
  • máslo
  • 400 g rýže arborio
  • vývar/bílé víno/voda
  • 1 kg dýně hokaido
  • parmezán
  • gorgozola/niva premium
  • sůl, pepř
  • můžete přidat opečenou slaninu, kuřecí/krůtí maso

Postup:

Nejprve si očistím dýni. Pokud mám hokaido z prověřených zdrojů, tak ji neloupu, ale jen pořádně vydrhnu slupku. Když ji kupuju v běžných obchodech, tak ji raději oloupu. Pak vydloubu vnitřek a dýni nakrájím na menší kousky. Ty dám do pekáčku a zakápnu olivovým olejem a nakonec dám péct do trouby. Peču cca. 30 minut na 170 stupňů, ale dost záleží, na jek velké kousky jste si dýni nakrájeli. Dýně musí být prostě pěkně opečená, protože pak má mnohem výraznější chuť.

Mezitím si v hrnci (ideálně v nějakém s nepřilnavým povrchem) nechám na másle zesklovatět cibuli. Přisypu suchou rýži a lehce ji také opeču. Přídám opečenou dýni a krátce na to zaliju (ideálně) vývarem (pokud vaříte pro dospělé, tak část vývaru nahraďte suchým bílým vínem), ale často používám jen obyčejnou vodu. Do hrnce průběžně přidávejte vodu nebo vývar tak, aby se rýže rozvařila do ideální rizotové konzistence (opravdové rizoto – ne to, co si všichni pamatujeme ze školních jídelen, má patlavou a kašovitou konzistenci).  Po celou dobu rizoto pečlivě míchejte (trvá to cca. 20 minut).

Na závěr přidejte rozdrobenou gorgonzolu nebo alespoň premiovou nivu (tu obyčejnou do rizota moc ráda nedávám, protože je na můj vkus hodně slaná a chuťově není moc výrazná). Pokud rizoto chystám i pro Matýska, tak mu část odeberu a přidám do něj parmezán nebo třeba lučinu. Do dospělácké verze ale určitě přidejte nějaký výraznější sýr.  Nakonec rizoto dle chuti osolím a opeřím (solte opatrně -záleží na slanosti vývarů, sýrů…).

Pokud chcete rizoto udělat s masem, tak použijte na kousky nakrájené kuřecí nebo krůtí, které opečte spolu s cibulí hned na začátku. Naposledy jsem místo masa, samozřejmě jen pro dospělé, přidala na závěr navrch opečenou slaninu a bylo to taky moc dobrý! 🙂

 

 

Komentáře