Máma čte: Vinná kuchařka – Víno ve sklence a na talíři

Doufám, že vás neurazí, že zrovna tento článek vyšel na „suchý únor“ 🙂 Osobně ho tedy nedržím (obvykle si tak jednou za týden naleju decku vína, dvakrát si cucnu a pak usnu, takže jsem vlastně abstinent celoročně 🙂 ), ale myslím, že do vaření to vínko občas patří a zase takový hřích to snad není.

Pokud máte rádi dobré vínko a zároveň rádi vaříte, tak je vinná kuchařka přesně pro vás. Sama s vínem vařím moc ráda a kdo mě sleduje i na Instagramu (zapisnik_obycejne_mamy), tak ví, že tam je to hodně i o vaření a pečení.

Tady je jeden z mých oblíbených vinných receptů 🙂

View this post on Instagram

Jak říká můj muž, když se vaří, je třeba podlévat🍷😄 ————————————— Vaření s vínem je super a jídlu dodá šmrnc👩‍🍳Je ale třeba myslet na dvě věci…1.víno je třeba nechat vyvařit tak, aby zůstala příjemně navinulá chuť a 2. nikdy nepodceňujte kvalitu vína😉I na vaření je třeba mít dobré,většinou suché, víno👍 A nepodceňujte ani kvalitu našich českých vín😊🇨🇿 ————————————— Dnešní večeře byla s vůní Vánoc a recept vznikl volnou improvizací mého šikovného muže❤️ ————————————— Maso (ideálně kachní prsa, který mi před nosem vyfoukli v řeznictví, a tak jsme improvizovali s vepřovou panenkou) s brusinkovo-skořicovou omáčkou a šťouchanými bramborami —————————————na 2 porce 1 menší panenku (lépe však 2 kachní prsa) zprudka opečte na pánvi, vyjměte z výpeku, zabalte do hliníkové folie a dejte dopéct do trouby (asi 15 minut,120 stupňů).Do výpeku přidejte jednu malou a na malé kousky pokrájenou šalotku a opečte.Přidejte asi 150 ml suchého červeného vína a nechte vyvařit.Dochuťte solí, pepřem, troškou skořice a tymiánem.Na závěr přidejte několik lžic zavařených brusinek (nejlepší má @marksandspencerczechrepublic) a ještě chvíli společně povařte. Ideální přílohou jsou šťouchané brambory a nezapomeňte si k tomu nalít zbylé víno👍🍷😉 #snoubenivin #vinoajidlo #parovanivin #nase.vino #varimeslaskou #varime #recepty #recept #varimsvinem #cervenevino #ceskevino #sobotnivecer #vecere #jsmegurmani #mama #mamablog #mamablogerka #zapisnik_obycejne_mamy

A post shared by Lenka Krupičková (@zapisnik_obycejne_mamy) on

V kuchařce kromě receptů najdete i několik stránek o historii vína, pěstování vína v ČR, informací o jednotlivých odrůdách, výrobě vína, o tom, jak víno vybírat a ochutnávat, jak ho servírovat, skladovat a především, jak vhodně kombinovat jídlo s určitými typy vín a jak ho používat při vaření.

První kapitola je věnována předkrmům a najdete v ní třeba recept na paštiku nebo mé oblíbené rilettes, které jsem poprvé připravovala na loňský Silvestr a měly velký úspěch. Druhá je zaměřená na polévky a nechybí v ní recept na moji oblíbenou francouzskou cibulačku, kterou si bez dobrého suchého vína nedokážu vůbec představit (úplně jsem na ní teď dostala chuť 🙂 ).

Pro milovníky masa je tu kapitola s masovými recepty (chtěli byste ochutnat třeba Makovou panenku? 🙂 ) , s grilovacími recepty a samozřejmě i kapitola s recepty zaměřenými na ryby a všelijaké mořské potvůrky, kde se mimo jiné dočtete, jak připravovat chobotnici.

Pro vyznavače vege stravy je pak kapitola se saláty, kde mě zaujaly recepty na univerzální zálivky a dresinky, a bezmasými jídly.

A na závěr nesmí chybět ani sladká tečka v podobě dezertů. Třeba takové buchtičky se šodó…musím říct, že psát takový článek uprostřed noci je fakt nebezpečný 🙂

A jak říká můj muž, když se vaří, je třeba podlévat, takže si k tomu vaření i trošku vína nalijte 🙂

 

 

 

 

grilování

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře