Jak jsem se dočetla v mnoha chytrých knížkách, mrazení je vhodný a velmi šetrný způsob uchovávání potravin a pokrmů, protože takto uskladněné jídlo neztrácí vitaminy a prospěšné látky v něm obsažené. Jen je potřeba dodržovat pár zásad, které jsem sepsala níže :-).
• Příkrmy a pokrmy navařené do zásoby zmrazíme co nejdříve po jejich přípravě. Nenecháváme je stát při pokojové teplotě déle než dvě hodiny, aby se v nich nezačaly množit bakterie.
• Pyré, kaše a polévky skladujeme v nádobkách vhodných na mrazení, kdy jedna nádobka představuje jednu porci pokrmu (např. pohárky od Aventu).
• Nádobky musí být čistě vymyté a dobře uzavíratelné!
• Při teplotě -18°C si většina potravin uchová výživné látky a zdravotní nezávadnost několik týdnů až měsíců (prý až 3 měsíce). Já osobně bych to s množstvím zásob v mrazáku a délkou jejich hromadění nepřeháněla. I přes skutečnost, že si zmrazené a následně rozmrazené pokrmy uchovají většinu prospěšných látek, přeci jen čerstvě uvařený pokrm je čerstvě uvařený pokrm :-).
Tip na závěr: Místo nádobky můžeme ke zmrazení použít tvořítko na ledové kostky! Navíc do každého okýnka můžeme dát jeden druh zeleniny a mixovat je dle chuti a nálady 🙂