Pokud se na zavařování taky chystáte, mám pro vás pár tipů
A jak na jahodovou marmeládu?
Budete potřebovat:
Jahody omyjte a dejte do hrnce – nepodlévejte vodou. Nechte chvíli povařit, opravdu jen pár minut, aby trochu pustily vodu. Rozmačkejte šťouchadlem na brambory (pokud chcete marmeládu úplně hladkou, rozmixujte). Přidejte pektin (na 1 kg ovoce je to cca. 10 g – používám pektin Dr. Oetker) a a si minutu vařte. Přidejte cukr – na kilo ovoce jsem dávala 350 g třtinového cukru, aby nebyla marmeláda tak sladká. Vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte 1 lžičku kyseliny citronové. Odeberte pěnu (není na závadu, je to spíš otázka vzhledu) a plňte do připravených lahviček. Čím déle budete jahody vařit, tím budou mít tmavší barvu, pokud chcete, aby zůstaly krásně červené, vařte ji opravdu co nejkratší dobu a co nejprudčeji.