Jahodová marmeláda podle mého dědy

Jahodová marmeláda je jedna z mých nejoblíbenějších 🙂 Nejlepší na světě dělá jednoznačně můj děda, a tak jsem ho poprosila, aby se se mnou podělil o své tajemství 🙂

Pokud se na zavařování taky chystáte, mám pro vás pár tipů :-)

1. před zavařováním opravdu důkladně vymyjte sklenice, ideálně je sterilizujte v troubě (víčka raději také vyvařte)
2. marmeládu plňte do horkých sklenic a hned uzavřete víčkem
3. nahoru nasypte trochu kyseliny citronové nebo nakapejte pár kapek tvrdého alkoholu (já alkoholem otírám i hrdlo skleničky)
4. zavřené skleničky otočte víčkem dolů a nechte vychladnout – víčko by se mělo přicucnout a nemělo by jít promáčknout prstem, pokud to jde, je sklenička špatně uzavřená, víčko je špatné a je riziko, že se vám marmeláda zkazí

A jak na jahodovou marmeládu?

Budete potřebovat:

– jahody
– pektin
– třtinový cukr
– kyselinu citronovou

Jahody omyjte a dejte do hrnce – nepodlévejte vodou. Nechte chvíli povařit, opravdu jen pár minut, aby trochu pustily vodu. Rozmačkejte šťouchadlem na brambory (pokud chcete marmeládu úplně hladkou, rozmixujte).  Přidejte pektin (na 1 kg ovoce je to cca. 10 g – používám pektin Dr. Oetker) a a si minutu vařte. Přidejte cukr – na kilo ovoce jsem dávala 350 g třtinového cukru, aby nebyla marmeláda tak sladká. Vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte 1 lžičku kyseliny citronové. Odeberte pěnu (není na závadu, je to spíš otázka vzhledu) a plňte do připravených lahviček. Čím déle budete jahody vařit, tím budou mít tmavší barvu, pokud chcete, aby zůstaly krásně červené, vařte ji opravdu co nejkratší dobu a co nejprudčeji.

Komentáře