DIY: Domácí pribináček

Víte, že Pribináček je ryze česká pochutina, která se tu vyrábí už více než 60 let? Sama si ho čas od času dám (samozřejmě s obyč rohlíkem 🙂 ) a zavzpomínám si na dětství 🙂 Říkala jsem si, že o tuhle dobrůtku samozřejmě nechci ochudit ani Matějě, ale běžná kupovaná verze se mi složením zas až tolik nezamlouvala…

Bohužel jak už tomu teď bývá, tak v rámci „vylepšování“ receptury už pribiňák není to, co býval v době, kdy se tu poprvé objevil…Nejen že se jedná o malou cukrovou bombu (malý pribiňák o váze 80 g obsahuje cca. 14 g cukru, což jsou asi 3 malé kostky, a bohužel i glukózovo-fruktózový sirup…) a kromě smetany a tvarohu taky škrob a xanthan.

Proč tedy nezkusit vyrobit domácí pribiňák? Je to hračka! 🙂

Co budete potřebovat?

  • 2 vaničky plnotučného tvarohu (dětem je vždy lepší dávat tučné výrobky než ty odtučněné, ale tvaroh by se jim do 1 roku dávat neměl, protože obsahuje hodně bílkovin, které zatěžují ledviny…)
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • vanilka
  • něco na doslazení – menším dětem můžete osladit jen ovocem (mám ozkoušený hodně zralý banán), pro větší pak přidejte třeba trochu javorového sirupu

Ani u postupu nečekejte žádné záludnosti 🙂 Šlehačku vyšlehejte do tuha, přidejte tvaroh a vanilku, doslaďte a případně dochuťte dle fantazie. Ještě jednou všechno prošlehejte. Naplňte do skleniček a nechte pár hodin ztuhnout v ledničce. Výborný by mohl být třeba s domácími piškoty, na který se chci brzy taky vrhnout! 🙂 Z uvedeného množství tvarohu a smetany jsem udělala 4 kelímky pribináčku (myslím takový ten menší kelímek od Aventu s modrým víčkem, který má objem 180 ml).

 

Komentáře