Mammas.cz

Art Cards

Když byl Adélce asi týden, dostala od tety tyhle kartičky s tím, že jsou vhodné pro miminka od narození, protože takhle malá miminka jsou schopna vnímat jenom černobílou barevnou kombinaci, a kartičky tak pomáhají rozvíjet a stimulovat jejich zrak. Musím přiznat, že jsem si o kartičkách myslela své, ale o tom se dočtete níž J. Nejdřív vám chci popsat, co si pod pojmem Art Cards můžete představit.

Art Cards, neboli obrázkové kartičky, od americké společnosti Wee gallery, byly vytvořeny tak, aby poutaly pozornost miminek a pomáhaly tak rozvíjet jejich zrakové schopnosti.

Jedná se o ručně malované černobílé obrázky s opakujícími se vzory. Právě černobílé provedení obrázků je to, co jsou miminka údajně schopny vnímat. Obrázky jsou natištěny na silné destičce o rozměru 12,7×17,78 cm s „baby-friendly“ zaoblenými rohy. Každá maminka jistě ocení, že Art Cards jsou otíratelné, protože je jejich povrch opatřen matným laminátem. Z jedné strany kartičky je samotný obrázek, druhou stranu zdobí popisek obrázku v angličtině.

Existuje několik variant kartiček – Originální kolekce obsahující obrázky slona, ryby, žirafy, sovy, šneka a kočky, Farmářská kolekce s krávou, koněm, prasetem, ovcí, včelou a slepicí, Lesní kolekce s liškou, mývalem, ježkem, jelenem, myší a datlem, Mořská kolekce s mořským koníkem, želvou, chobotnicí, rybou, medúzou a trnuchou, Safari kolekce s antilopou, gepardem, nosorožcem, lvem, žirafou a slonem, Džungle kolekce s papouškem, lvem, hadem, opicí, zebrou a medvědem, Zahradní kolekce s veverkou, ptáčkem, motýlem, vážkou, beruškou a žížalou, Černo-bílá kolekce s tučňákem, mravenečníkem, dalmatinem, lemurem, skunkem a pandou, Kolekce domácí mazlíčci obsahující obrázky psa, kočky, králíka, křečka, rybičky a leguána. My dostali Originální kolekci. Jak už jsem zmínila, nejdřív jsem byla ke kartičkám celkem skeptická. Říkala jsem si, že takhle malé miminko ještě nemůže nějaké obrázky, byť černobílé, vůbec vnímat. Taky to tak bylo, Adélce byly obrázky úplně fuk. Proto jsem kartičky uklidila do šuplíku. Vzpomněla jsem si na ně v Adélčiných třech týdnech, když jsme cvičily otáčení hlavičky zleva doprava, a Adélce se zrovna nechtělo moc spolupracovat J. Vytáhla jsem obrázek sovičky a ač jsem tomuhle „pokusu“ nijak zvlášť nevěřila, dala jsem kartičku před Adélku. Jaké bylo moje překvapení, když Adélka obrázek očičkama zafixovala a při mém pohybování kartičkou zleva doprava Adélka otáčela hlavičkou úplně ukázkově. Stejně pak pokračovala další dny s dalšími obrázky z naší kolekce. A jak se dají kartičky dál využít? Wee gallery navrhuje například kartičky rozestavit po dětské postýlce a udělat tak miminku soukromou galerii. A já se těším, že kartičky využijeme i později až se Adélka bude učit anglicky a uplatnění se tak dočká i zadní strana s anglickými názvy zvířátek.

Závěrem bych řekla, že se vaše výbavička pro miminko bez těchto kartiček nepochybně obejde. Ale je to hezká originální věc, která děťátko nějakým způsobem rozvíjí, a možná právě proto bude pro vaše mimi přínosnější než 10. plyšák J.

Kartičky mi přijdou jako skvělý nápad na dárek pro (nejen) novopečené maminky a jejich děťátka.

Komentáře