Už nějaký ten pátek mi v kuchyni pomáhá multifunkční hrnec MioMat (podrobnou recenzi s videem najdete tady) 🙂 V MioMatu můžete připravovat rostlinná mléka, kaše, smoothie a taky polévky.
V tomto článku se s vámi podělím o moje čtyři oblíbené polévkové recepty! Zeleninové polévky jsou u nás hodně populární a přijdou mi, obzvláště teď v zimě, jako dobrý způsob, jak se zahřát a dostat do sebe trochu zeleniny. S oblibou je večeříme a s lehkými úpravami je můžete podávat už těm nejmenším strávníkům.
Dýňová polévka po Thajsku
Podzim a dýně? No, jasně! A touhle variantou neurazíte ani náročného strávníka 🙂
Ingredience:
– 1 středně velká cibule
– 1 středně velká dýně Hokaido
– 1 lžička zeleninového koření Sbohem soli od Sonnentor
– sůl, pepř, zázvor
– kokosové mléko
Do MioMatu vložím nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou dýni (Hokaido se nemusí loupat, jen ji pořádně omyjte), přidám koření Sbohem soli a zaliji vodou po rysku MIN/MAX. Spustím program „Soup“ a za 25 minut je polévka téměř hotová 🙂 Na konec dochutím solí, pepřem, zázvorem a zjemním kokosovým mlékem.
Brokolicový krém
Před pár dny se mi podařilo udělat asi nejlepší brokolicový krém, který jsem kdy měla 🙂 Matěj ho slupnul raz dva a to má teď neskutečně vybíravé období a zeleninu téměř nechce…
Ingredience:
– 1 menší pórek
– 1 brokolice
– 3 středně velké brambory
– 1 lžička zeleninového koření Sbohem soli
– sůl, pepř, 1 stroužek česneku
– šlehačka
Pórek nakrájím na kolečka, brokolici rozdělím na malé růžičky (pokud budete dávat malým dětem, doporučuji okrájet košťály, které hodně nadýmají!), brambory oloupu a nakrájím na malé kostičky. Vše vložím do MioMatu, přidám koření Sbohem soli a česnek. Doliji vodu po rysku MIN/MAX a zapnu program „Soup“. Nakonec polévku dochutím solí, pepřem a zjemním šlehačkou.
Žampionový krém
Ingredience:
– 1 balení mražených žampionů (lze použít i odpovídající množství čerstvých – asi 2 malé vaničky)
– 1 středně velká cibule
– 3 středně velké brambory
– 1 lžička zeleninového koření Sbohem soli
– sůl, pepř, tymián
– šlehačka
Do MioMatu vložím pokrájenou cibuli, žampiony a na kostičky nakrájené brambory. Přidám koření Sbohem soli a doliji vodu po rysku MIN/MAX. Zapnu program „Soup“. Nakonec polévku dochutím solí, pepřem, tymiánem (který se k houbám naprosto úžasně hodí!) a zjemním šlehačkou.
Hrachová polévka s klobáskou
Ingredience:
– 3 odměrky hrachu (předem namočeného)
– 1 středně velká cibule
– 1 lžička zeleninového koření Sbohem soli
– 1 stroužek česneku
– majoránka
– pikantní klobása
Do MioMatu vložím nakrájenou cibuli, hrách, česnek a zaliji vodou po rysku MIN/MAX. Zapnu program „Soup“. Nakonec polévku dochutím solí, pepřem a majoránkou. Masožravci mohou přidat opečenou klobásku 🙂
Dobrou chuť! 🙂