3 skvělé recepty s červenou čočkou

Červenou čočku mám moc ráda jednak kvůli dobré stravitelnosti a pak kvůli nenáročnosti přípravy 🙂

Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny, železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6… Kromě toho je lépe stravitelná než klasická čočka, takže se podává i malým dětem jako jedna z prvních luštěnin . A samozřejmě nesmíme zapomenout na velkou výhodu pro nás, mámy. Nemusí se namáčet (stačí ji pořádně propláchnout) a uvařená je do pár minut 👍

Tentokrát pro vás mám tři čočkové recepty, které jsou nenáročné, ozkoušené a opravdu moc dobré 🙂

Čočková sekaná

Sekanou doma už vlastně ani nedělám jinak! I pro největší odpůrce luštěnin je tohle velmi elegantní způsob, jak ji do nich propašovat 🙂

Ingredience:

– 500 g mletého masa – doporučuji použít buď jen vepřové nebo mix, ve kterém bude větší podíl vepřového – čočka má tendenci sekanou trochu vysušit a jen z hovězího mi sekaná přišla opravdu dost suchá…

– 1 cibuli

– 200 g uvařené a důkladně okapané červené čočky

– 1 vejce

– strouhanka

– olivový olej

– česnek, sůl, pepř, majoránka

Všechny uvedené ingredience (vyjma cibule) smíchejte. Maso ochuťte česnekem, majoránkou, solí a pepřem (případně podle toho, jak jste zvyklí). Výbornou směs koření do mletých mas má Vitana (nebojte, jsou to jen bylinky a sůl -na tu bacha, počítejte s tím, když budete sekanou solit!). Strouhanka vám pomůže směs zahustit.

Ze směsi vytvarujte váleček , dejte ho do pekáče. Pokapte olivovým olejem, přidejte pokrájenou cibuli a případně posypte kmínem. Podlijte vodou a pečte v na 180 stupňů cca. hodinu.

Batátová polévka s červenou čočkou

Polévky u nás nejčastěji vařím k večeři. Už pár měsíců mám skvělého pomocníka MioMat (celou recenzi najdete tady), se kterým mám polévku hotovou za 20 minut i s mixováním. Samozřejmě ji ale můžete připravit i klasickým způsobem 🙂

Ingredience:

– 1 menší cibule

– olej

– 1 velká batáta

– cca. 1 hrnek propláchnuté červené čočky

– voda/zeleninový vývar

– sůl, pepř (pro dospělé trochu chilli), česnek

– kokosové mléko

Na oleji zpěňte cibuli, přidejte pokrájenou batátu (klidně můžete přidat i trochu mrkve) a zase chvíli opékejte. Přidejte čočku, zalijte vodou nebo ještě lépe zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí. Nakonec rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte – sůl, pepř, malý stroužek česneku, pro dospělé klidně trochu chilli. Pokud chcete nádech Asie, přidejte trochu kokosového mléka.

Červená čočka s rýží

Ingredience:

– olivový olej

– 1 menší pórek

– 2 papriky

– 1 cuketa

– zeleninové koření, česnek

– 2 hrsti propláchnuté čočky

– 1 hrst propláchnuté rýže

– 1 rajčata v konzervě

– sůl, pepř

Na oleji jsem krátce opekla pórek (používám ho kvůli lepší stravitelnosti místo cibule, ale klidně dejte obyčejnou cibuli), pak jsem přidala nadrobno pokrájené papriky (měla jsem jednu červenou a jednu zelenou) a kousek cukety. Vše jsem opekla. Přidala jsem trochu Zeleninového koření bez soli od Sonnentor a 1 stroužek česneku. Nakonec jsem přisypala dvě hrsti pořádně propláchnuté čočky a jednu hrst propláchnuté rýže. Zalila jsem 1 konzervou rajčat. Vařila jsem do změknutí rýže a čočky. Dochutila jsem solí a pepřem. Pro dospělé můžete vyzkoušet i nějaké pikantnější koření.

 

 

Komentáře